Voor de beschrijvingen van het bestek volgt de Hamerslag de beschrijvingen van Gero.

Bak
Het opschepgedeelte van een lepel of vork.

Balans
balans
Het gedeelte van een mes tussen lemmet en heft. Vroeger bestonden messen altijd uit een los lemmet dat ingestoken was in het heft. Nadat messen uit één stuk gemaakt konden worden bleef de verdikking als een ornament achter, al zou het het ook functioneel kunnen zijn, om lekken vanaf het lemmet te voorkomen.

Boter en/of kaasmesje
boterkaasmesje
In de vroegere bestekken zagen de boter- (boven) en kaasmesjes (onder) er anders uit. In de laatste bestekken was er nog maar één mesje dat 'kaas- of botermesje' heette. Dit kon verschillende vormen heeft, van heel strak, tot barok.

Broodmes
Een mes met tanden die op die van een normaal mes lijken.

Broodzaag
broodzaag
Een mes waarvan de tanding op die van een zaag lijkt.

Dessertbestek (dessertvork/-mes/-lepel)

Het model bestek gebruikt voor het dessert. Ook vaak ontbijtbestek genoemd.

Duoblock
duoblock
Messen waarvan het lemmet in het heft is gestoken. Er is een naad te zien. Ook wel bolheft genoemd. Het heft is hol, de messen voelen daardoor wat lichter aan.

Gepatineerd
Behandelmethode van het bestek waarbij het mat wordt, een zijdeglans krijgt.

Heft
Het gedeelte van het mes dat je vasthoudt.

KInderbestek(kindervork/-mes/-lepel)
Het model bestek gemaakt voor kinderen. Kan een kleine uitvoering van een gangbaar bestek zijn, of uitgevoerd met een thema

Kliefsnit
Messen die getand of gekarteld zijn. Dat kan fijn, middelfijn of grof zijn. Of alles daartussen. Messen werden af fabriek van kartels voorzien, of achteraf bij een specialist.

Lemmet
Het gedeelte van het mes waarmee je snijdt.

Lepelsteel
IMG_8941klein
De steel van bestekdelen als kaasschaaf en taartschep die identiek is aan de steel van de lepel. Deze delen kunnen ook een gebogen of fantasievorm hebben, of een mesheftsteel.

Lunchbestek (lunchvork/-mes/-lepel)
Het model bestek gebruikt voor de lunch. Formaat zit tussen tafel- en dessertbestek in. Weinig bestekken hebben deze maat, Gero Zilmeta 515 Rumba is er een van.

Mesheftsteel
mesheftsteel
Steel van een bestekdeel die identiek is aan een mesheft, zoals hier bij een Zilduro Festi-kaasschaaf. Ook veel in ebba te zien.

Monoblock

Messen die uit één stuk bestaan, ook platheft genoemd.

RVS mes
RoestvrijlogoPasted Graphic
Deze messen zijn van koolstofstaal gemaakt. Het is harder en kan scherper geslepen worden, maar is ook bevattelijker voor roest. Bij Gero zijn ze te herkennen aan het Gero Roestvrij-logo (links) in het lemmet. 'Roestvrij' zou dus eigenlijk 'roestvast' moeten heten. De messen met de eenvoudige tekst (rechts) zijn in de jaren 1930 in Sheffield gesmeed.

Sauslepel
Vaak juslepel genoemd, maar deze lepel is natuurlijk ook geschikt voor alle soorten sausen.

Sheffield-logo
In 1935 en 1936 werden de messen in Sheffield gemaakt. Ze hadden niet het bekende logo (zie: RVS mes) op de lemmeten, maar gewoon de tekst GERO ROESTVRIJ.

Soeplepel
Het grootste bestekdeel, de opscheplepel voor soep. Sommige mensen noemen de tafellepel waarmee je soep eet ook soeplepel, maar dat is dus onjuist.

Steel
De handgreep van kaasschaaf, lepel en vork.

Tafelbestek (tafelvork/-mes/-lepel)
Het bestek gebruikt voor warm eten. Ook dinerbestek genaamd, of eenvoudigweg 'grote lepel/vork/mes. Sommigen noem,en de tafellepel eetlepel of soeplepel. Dat laatste is verwarrend omdat dat het woord voor de opscheplepel is.

Vleesdienvork
Vleesdienvorkgroot
Een grote drietandige vork met opvallend brede en platte tanden, óf:

IMG_7559WTMK
Een grote tweetandige vork. Wij vermoeden dat de drietandige versie de moderne uitvoering is en de de tweetandige de klassieke.

Vleesdienvorkje


Vleesvorkje


Zilmeta mes
Naamloos
Messen die geheel van Zilmeta zijn gemaakt. Ze hebben het Gero Zilmeta-logo in het heft gestanst, of, bij latere modellen, op in het lemmet geëtst. De vorm is vaak afwijkend van de RVS-messen. Alleen bij sommige latere modellen (1970-'80) gebruikt. Het is mogelijk dat deze messen niet van Zilmeta zijn gemaakt, maar dat opschrift wel hebben, om verwarring te voorkomen.