2021
2020
2019
2018

Gero Zilmeta 300 nader bezien.

Van Gero Zilmeta 300 zijn ons twee modellen bekend, een breed en een smal model. Wij denken dat het brede model het laatst geproduceerde is. Oudgeromuseum.nl heeft een andere mening. Deze site noemt het brede model het oorspronkelijk en het smalle 300A.

300smal heeft echter alles van het oorspronkelijke model. We zien daarvan een model dat een gedetailleerde 'diepe' vorkbak heeft, met kleine verdiepingen tussen de tanden, voor en achter en een vork met een 'platte' bak. Dit verschil is ook te zien bij vroege en late versies van Sola Elite Prelude.

IMG_4450

300breed heeft dat niet. Dit model heeft alleen vorken met platte bak. 300breed heeft naast een uitvoering met het Gero Zilmeta-logo halverwege, een versie met logo boven aan de steel. Dat laatste is typisch voor de laatste productiejaren van Zilmeta. Ook zijn de delen van 300breed die we binnenkrijgen er over het algemeen minder gebruikt uit en vertonen de vorktanden – een goede indicatie – minder slijtage.

Er is ook een versie met matte vork- en lepelbakken van 300breed.

Hoewel een smallere steel goedkoper lijkt, is een bredere steel eenvoudiger te produceren. Er is veel minder nabewerking aan. Misschien waren de stempels op en besloot men voortaan de mallen van Gromanite 300 te gaan gebruiken, een verchroomde versie.

Het verschil tussen breed en smal is eenvoudig te zien door twee stelen om en om tegen elkaar te houden. Ziet u amper tussenruimte, dan is het breed, ziet u overduidelijk ruimte, dan is het smal.

IMG_4243IMG_4244
Van dit model zijn geen messen gemaakt.