NaamloosMet de Gerofabriek in Zeist begon alles. Na een ruzie tussen de directeur en het bestuur vertrok de eerste en begon hij een nieuwe bestekfabriek, wederom in Zeist. De Solafabriek bestaat nog steeds als zelfstandige onderneming, Gero is nu een merk van Van Kempen en Begeer, ook bekend van de BK pannen en Keltum. De G in het logo hierboven slaat op Gerritsen, de directeur en oprichter van dus zowel Gero als Sola, en de Z slaat op Zeist.

IMG_4765

Sola GZ staat op verchroomd-, edelstaal- en op een enkel model verzilverd bestek. Massive is edelstaal, Elite heeft een hoger chroomgehalte, de evenknie van Gero's Zilduro en Van Kempens Durfine. Het Sola-bestek van de laatste productiejaren is weinig indrukwekkend. Dat Gero gebruikt maakte van gerenommeerde ontwerpers en Sola niet, is duidelijk zichtbaar. De variëteit aan modellen is desondanks enorm en de artistieke kwaliteit daarvan is discutabel. Onze indruk is ook dat bestek van Sola vatbaarder is voor metaalrot (zwarte puntjes) dan Gero.

Op latere modellen is de aanduiding 'Massive' verdwenen, maar het is dezelfde kwaliteit edelstaal als het bestek waarop alleen Sola GZ bestaat.

Daarnaast is er ook een serie Noblesse. Dit was het duurste bestek uit de catalogus

Ook is er duidelijk herkenbaar Sola-bestek met de namen NONA, PURA of STROMA op de achterzijde. Wij nemen aan dat dit voor export bestemd was, misschien omdat 'Sola' een vreemde bijklank had in die landen.