Van Gero Zilmeta 300 zijn ons twee modellen bekend, een breed en een smal model. Wij denken dat het brede model het laatst geproduceerde is. Oudgeromuseum.nl heeft een andere mening. Deze site noemt het brede model het oorspronkelijk en het smalle 300A.

300 smal heeft echter alles van het oorspronkelijke model. We zien daarvan een model dat een gedetailleerde 'diepe' vorkbak heeft, met kleine verdiepingen tussen de tanden, voor en achter en een vork met een 'platte' bak.
IMG_4450
300 breed heeft dat niet. Dit model heeft alleen vorken met platte bak. 300 breed heeft naast een uitvoering met het Gero Zilmeta-logo halverwege en versie met logo boven aan de steel. Dat laatste is typisch voor de laatste productiejaren van Zilmeta. Ook zijn de delen van 300 breed die we binnenkrijgen er over het algemeen minder gebruikt uit en vertonen de vorktanden – een goede indicatie – minder slijtage.

Er is ook een geheel matte versie van 300 breed.

Hoewel een smallere steel goedkoper lijkt, is een bredere steel eenvoudiger te produceren. Er is veel minder nabewerking aan. Misschien waren de stempels op en besloot men voortaan de mallen van Gromanite 300 te gaan gebruiken, een verchroomde versie.

Het verschil tussen breed en smal is eenvoudig te zien door twee stelen om en om tegen elkaar te houden. Ziet u amper tussenruimte, dan is het breed, ziet u overduidelijk ruimte, dan is het smal.

IMG_4243IMG_4244

Van model 300 zijn geen messen gemaakt.