IMG_4220WTMK
(voorbeeldfoto)


Fiësta is een model uit de Elite-lijn dat relatief vaak langskomt. We kennen drie minstens versies van dit model. Welke daarvan de oudste of jongste is weten we niet. In principe zijn alle uitvoeringen door elkaar te gebruiken. Alleen door zeer goed te kijken is het verschil te zien. De messen van dit model zijn sowieso zeer bevattelijke voor metaalrot. We komen ze zelden zonder zwarte puntjes tegen. De messen die wij aanbieden zijn allemaal zonder puntjes of vlekjes en daarom duurder dan gemiddeld. Was ze dus met de hand af en vermijd de vaatwasser.

Fiësta zien we voornamelijk in poli (hoogglans). We zien ook matte delen, maar weten niet zeker of dat komt door onoordeelkundig reinigers door de vorige eigenaren.

Omdat we (nog) niet weten welk mes bij welk model hoort staan die
apart vermeld.

Model 'Kneep' heeft ter hoogte van het ornament een duidelijke smaller stukje steel (zie foto hieronder). Aan de zijkant is dat heel goed te zien. Dessert- en tafelvorken hebben reliëf tussen de tanden, een kleine verdieping. Omdat dit typisch is voor alle vroege modellen van Sola (en Gero!) menen wij dat dit het eerste model is van Fiësta. De ribbel in het midden van de steel eindigt in een zeer wijde hoek.

Fiesta kneep zojaanzicht

Model 'Scherp' heeft een zeer gedetailleerd ornament, streepjes erboven, met een duidelijk zichtbare matte achtergrond en wat meer afgeronde onderzijde en nauwere hoek aan het eind van de ribbel, die duidelijk voelbaar is. Wij vermoeden dat dit het nieuwste model is omdat het merendeel van de delen die we hiervan vinden kwaliteit [8] of hoger is.

Model 'Vaag' onderscheidt zich door een zeer schetsmatig ornament bovenaan de stelen en heften. Is bij de andere modellen duidelijk een figuurtje te zien met vier uitstulpingen, bij deze versie zijn er alleen twee halve rondjes te zien. Ook zijn de onderkanten van de stelen en heften niet meer afgerond zoals bij de andere twee modellen, maar nagenoeg plat. De ribbel op de stelen en heften is niet erg geprononceerd. De dessert- en tafelvorken hebben het extra reliëf tussen de tanden.